Futures diğer adıyla vadeli işlemler, çeşitli para birimleri, emtialar ve borsa endeksleri için öngörülen ve geleceğe dair olan değerleri içeren sözleşmeleri ifade eder. Bir emtia durumunda, vadeli işlem sözleşmesi, o tarihte geçerli olan bir fiyattan gelecekteki bir tarihte belirli bir miktarda emtia verme veya alma taahhüdünü içerir. Ancak, fiili teslimat vadeli işlem sözleşmelerinde nadiren gerçekleşir. Bunun yerine, fiyat farklarını ödeyerek kapatılırlar ve kazanca ait teslimat sanal olarak gerçekleşir.
Her Piyasada Olduğu Gibi Futures İşlemler de Riskler İçerir
Futures işlemler birçok piyasada olduğu gibi çeşitli riskler taşır. Bundan dolayı Futures işlemlerin birçok avantajı ve dezavantajından söz edilebilir. En yaygın avantajlar arasında; kolay fiyatlandırma, yüksek likidite ve riskten korunma gösterilebilir. En büyük dezavantajları ise; gelecekteki olaylar, fiyat dalgalanmaları ve vade tarihi yaklaşırken varlık fiyatlarındaki olası düşüşler hakkında yeterli kontrolü sağlayamamasıdır.
Futures İşlemlerin Avantajları
Futures işlemler, risk toleranslı yatırımcılar için yararlıdır. Emtia piyasasında bir trader herhangi bir sözleşmeye ne kadar marj koyması gerektiğini rahatlıkla bilir. Bir vadeli işlem traderının vadenin bozulması endişesini taşımasına gerek yoktur. Çünkü bu piyasada böyle bir risk yoktur. Vadeli işlem piyasalarının çoğu, özellikle yabancı para birimleri, endeksler ve işlem gören diğer ürünler için yüksek likidite sunmaktadır. Bu durum, işlemcilerin istedikleri zaman pazara girip çıkmalarını sağlar. Futures işlemlerin fiyatlandırması oldukça kolay anlaşılır. Futures işlemler, fiyat dalgalanmalarının yüksek olduğu endüstrilerde korunma aracı olarak kullanılan başarılı araçlardır.
Futures İşlemlerin Dezavantajları ve Olası Riskleri
Futures işlem piyasasında yatırım yapmanın en önemli ve en yaygın sakıncası, gelecekteki olaylar üzerinde herhangi bir kontrolünüzün olmamasıdır. Doğal afetler, beklenmedik hava koşulları, siyasi sorunlar vb. olumsuz kabul edilen olaylar, tahmin edilen arz talep dengesini tamamen bozabilir. Bu piyasada yaygın olarak kullanılan yüksek kaldıraç oranları, vadeli işlem fiyatlarının hızlı bir şekilde dalgalanmasına neden olabilir. Fiyatlar günlük olarak ve hatta birkaç dakika içinde düşebilir. Futures işlemler, belirli bir vade tarihini içerir. Taahhütlü fiyatlar, vade tarihi yaklaştıkça daha az cazip hale gelebilir. Bu nedenle, bazen vadeli işlem sözleşmesi zararla dahi sonuçlanabilir.