Bunlardan ikisi kademeli olarak devreye sokuluyor. Caydırıcı tedbirler hakkı, krizi daha da büyütmemek için şimdilik saklı tutuluyor.
İşte gündemdeki o tedbirler:
1- TELAFİ EDİCİ
Sektörel kolaylıklar
Hükümet, Rusya krizine karşı ‘telafi edici tedbirler' kapsamında; turizm, enerji, ihracat, tarım sektör temsilcileriyle ayrı ayrı değerlendirmeler yapıyor. Rusya üzerinden Asya'ya ulaşan ihracatçılar için Azerbaycan-Türkmenistan rotası devreye sokuldu. Körfez ülkeleri, Asya pazarı, Balkanlar, Avrupa hattında yeni imkanlar üzerinde çalışılıyor. Vergi indiriminden tanıtım desteğinin artırılmasına, yakıt desteğinin artırılmasından ulaşım desteğine kadar adımlar üzerinde çalışılıyor.
2- YAPISAL
Katar'ın ardından sıra Irak'ta
Yapısal tedbirler kapsamında, enerji alanında yeni adımlar yolda. Katar'la doğalgaz alımı konusunda yapılan anlaşma, Azerbaycan'la varılan mutabakatın ardından bu kez Irak'la enerji anlaşmaları değerlendirilecek. Başbakan Davutoğlu'nun önümüzdeki günlerde Irak'a gitmesi planlanıyor. Bağdat ve Erbil yönetimleriyle yeni adımlar atılacak. Ayrıca, Cezayir ve Nijer alternatifleri değerlendirilirken, depolama projeleri hızlandırılacak.
3- CAYDIRICI
Boğazlardan geçişler
Moskova, krize dönük adımlarını sürdürürse, Türkiye de uluslararası hukuku gözeterek tedbir alacak. Rus gemilerinin Boğazlar'dan geçişindeki kolaylıkların devre dışı kalması, Batı'nın uyguladığı ama Türkiye'nin koymadığı ambargoların işletilmesi, Rus iş dünyasına yönelik karşılıklılık ilkesi gözetilmesi gibi tedbirle uygulanacak. Ucuza konaklayan Ruslara karşı avantajlı tur paketleri, nükleer çalışmaları da ‘caydırıcılık' kapsamında.
Enerji bağımlılığı en aza inecek
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Gaz ve petrol ihraç eden Katar, Azerbaycan, Kuzey Irak ve diğer ülkelerle görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıllar içinde Rusya'ya olan bağımlılığımızı minimize edecek çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye-Azerbaycan nakliye bedellerinde yüzde 40 indirim yapıldı. O da en yakın zamanda uygulanacak" dedi.
Akşam